Potentie en verhandelbaarheid


Potentiële waarde
De toekomstige marktwaarde van een vat Single Malt is afhankelijk van een aantal factoren. Een daarvan is de smaak/kwaliteit score die aan de whisky wordt toegekend. Van vat tot vat varieert deze score aanzienlijk. Vaten zijn namelijk gemaakt van eikenhout, een natuurproduct dat letterlijk aan elke vatinhoud een eigen, uniek smaakpotentieel verleent. Dit in combinatie met de duur van de rijping.

 

Nog interessanter dan flessen: vaten!
Het is niet mogelijk om op deze plaats een voor beleggers relevante uitspraak te doen over de waarde, of gemiddelde waarde van vaten Single Malt Whisky. Echter, de volgende rekenanalogie is een interessante indicator. Tussen 2007 en 2013 bedroeg op de World Whisky Index de gemiddelde waardestijging van alle verhandelde flessen 15%. Jaarlijks. Alleen al deze opbrengst (cumulatief 78%) maakt het de moeite waard om er eens met een investeerdersblik naar te kijken. Echter, vaten zijn verkrijgbaar voor veel lagere prijzen. Bijgevolg is hun potentiële waarde ook veel hoger.

 

Verhandelbaarheid
Scotch Whisky International is erop ingericht om de verhandelbaarheid van een aangekocht vat zo groot mogelijk te houden. Ten eerste blijft uw vat fysiek daar waar de meeste kopers zijn: in Schotland. Het ligt veilig opgeslagen in een bonded warehouse. Dit is een geconditioneerde ruimte onder toezicht van de Britse douane; de verkrijging en eigendom van het vat zijn daardoor geheel BTW- en accijnsvrij tot aan moment van botteling.

 

U bepaalt
Het vat blijft in het bonded warehouse totdat de Voorgestelde Optimale Rijpingstijd (VOR) is verstreken. Na de VOR heeft de whisky het punt bereikt, waarop deze de hoogste opbrengst kan behalen. U bent als eigenaar uiteraard geheel vrij om u te houden aan de VOR of niet. Wat betreft verkoop van de Single Malt zijn er de volgende opties:

  • verkoop van het vat aan een u bekende partij
  • terugkoop van het vat door SWI
  • botteling van de inhoud onder een SWI-label, waaronder MO ÓR
  • botteling van de inhoud onder uw eigen label

 

Terugkoopmogelijkheid
Individuele voorstellen tot terugkoop van een vat behandelen wij met welwillendheid. Behoudens beperkingen die verband houden met onze liquiditeit, is het altijd mogelijk om uw vat of uw portefeuille aan SWI voor terugkoop aan te bieden.

World Whisky Index
onder € 100.000,-. Lees meer >

Whisky Investments
boven de  € 100.000,-. Lees meer >

SCOTCH WHISKY
INVESTORS CLUB
Members only. Lees meer >