Structurele schaarste

 

Terwijl de wereldvraag naar Scotch Single Malt stijgt, kan het product maar in één gebied op aarde geproduceerd worden: Schotland. De capaciteit van distilleerderijen is beperkt; productieverhoging is niet te realiseren door de stookketels dag en nacht te laten werken. Want om smaak te ontwikkelen, moet de whisky rijpen op vat. De voorraad nieuwe vaten Single Malt kan slechts langzaam groeien.

 

Oude voorraad dunt snel uit
Belangrijker is dat de voorraad oude vaten in zeer hoog tempo afneemt. Tot in de jaren 90 voorzagen distillateurs niet dat de vraag naar oude Single Malts de huidige hoogten zou bereiken.
In de decennia daarvoor sloten zelfs 28 van de 132 distilleerderijen hun deuren. Iets wat nu onvoorstelbaar is. Bij elkaar zijn 32 single maltmerken nu maar zeer beperkt verkrijgbaar. Daarbij hebben stijgende prijzen een trend in gang gezet die de schaarste nog eens versterkt.

 

Posities innemen
Steeds meer distilleerderijen brengen hun Single Malts uit onder hun eigen label. Indicatief is de trend van de zogeheten "non-age" edities, oftewel het uitbrengen van Single Malts, die korter dan 10 jaar op vat hebben gelegen. Distilleerderijen zien hun voorraad oudere whisky's snel slinken. Voor investeerders is dit dan ook het moment om kansrijke posities in te nemen. Met andere woorden: om oude, hoogkwalitatieve vaten aan te kopen zolang het nog mogelijk is.

World Whisky Index
onder € 100.000,-. Lees meer >

Whisky Investments
boven de  € 100.000,-. Lees meer >

SCOTCH WHISKY
INVESTORS CLUB
Members only. Lees meer >