Cask management

 

De juiste vaten kopen
Dit is werk voor specialisten, mensen die de productkennis hebben (geur, smaak, conditie van het vat) en die door de distilleerderijen geaccepteerd worden als kopende partij. Of een vat "high potential" is, zal vatsgewijs, dus stuk voor stuk, vastgesteld worden. Inderdaad, daarvoor is nodig dat cask samples geproefd en geëvalueerd worden. En dat de geschiedenis van het vat wordt nagegaan. Ook de merkwaarde van de producerende distilleerderij speelt een rol. Vaak heeft een geschikt vat van een zeer prestigieuze distilleerderij een hogere marktwaarde dan een absoluut fantastisch vat van een respectabele, maar relatief onbekende distilleerderij.

 

Het begeleiden van de vaten

In zijn algemeenheid neemt de waarde van een vat toe met de rijping van de whisky. Maar de rijpingsperiode is begrensd; namelijk door de verdamping uit het vat. Botteling is met name onontkoombaar, wanneer het alcoholgehalte de wettelijk vastgelegde ondergrens van 40% nadert. Er wordt ook ingegrepen als een bepaalde uit het vat afkomstige smaakeigenschap te veel zou gaan overheersen. Of te veel achterwege blijft. Overheveling naar een ander vat is dan aan de orde.

 

Optimale bottelingsmoment
Op welk moment kan het vat het meeste geld opbrengen? Het juist kunnen beantwoorden van deze vraag is een zaak van Cask Management. Onze specialisten kijken hierbij niet alleen naar het vat en de inhoud, maar ook naar de wijze van de opslag. Het vat dient zo te zijn opgeslagen dat de verdamping binnen de perken blijft. Immers, de rijpingstijd moet lang genoeg zijn om het volle marktpotentieel te kunnen realiseren.

 

World Whisky Index
onder € 100.000,-. Lees meer >

Whisky Investments
boven de  € 100.000,-. Lees meer >

SCOTCH WHISKY
INVESTORS CLUB
Members only. Lees meer >